Informatie gastpredikanten NGK Gorinchem

Heel fijn dat je in onze dienst wilt voorgaan. Onderstaand vind je de belangrijkste informatie ter voorbereiding op de dienst. Een voorbeeld van hoe wij onze liturgie meestal indelen met uitleg bij de verschillende onderdelen vind je op de pagina Liturgie-indeling. Wil je het invulsjabloon (.docx) gebruiken om de liturgie aan ons te mailen?

We wensen je een goede voorbereiding en een gezegende dienst toe!

De kerkdienst

De dienst wordt gehouden in kerkgebouw Oosterlicht, Kruithoorn 1, 4208 CJ Gorinchem. De dienst begint om 11.30 uur en wordt live uitgezonden via ons YouTube-kanaal.

Aanleveren voor de dienst

Wil je uiterlijk vier dagen voorafgaande aan de dienst onderstaande informatie sturen aan liturgie@ngkgorinchem.nl en scriba@ngkgorinchem.nl en aan het gemeentelid dat de Bijbellezing verzorgt? Dat laatste mailadres vind je in de mail die je hebt ontvangen.

  • Liturgie, op basis van het sjabloondocument. Op de pagina liturgie-indeling een voorbeeld met uitleg hoe wij de liturgie zelf meestal invullen.
  • Gekozen bijbelgedeelte (we lezen standaard uit NBV 21).
  • Thema van de dienst met een korte omschrijving voor de nieuwsbrief en kerk-app.
  • Korte samenvatting van de preek voor het kindermoment (tenzij je zelf het kindermoment doet).
  • (Eventueel) PowerPointpresentatie bij de preek. Deze mag naar beamer@ngkgorinchem.nl. Let op: De PowerPoint kan geen geen geluid of animatie bevatten. Onze beamsoftware (KerkBeamer) zet de pagina’s om naar losse afbeeldingen. Heb je toch een filmpje of geluid, stuur dit dan even apart mee. Geef ook aan als je zelf wilt doorklikken, of stuur de uitgeschreven preek mee met de aangegeven dia’s, zodat de technici kunnen doorklikken. Je kunt ook gebruikmaken van ons eigen template. Deze is zo gemaakt dat

Voor de dienst

De ouderling van dienst is je aanspreekpunt en ontvangt je voorafgaand aan de dienst.
Voor de dienst (11.25 uur) is er een gebedsmoment met betrokkenen (predikant, kerkenraad, kinderwerkers, musici en technici). Gebedspunten en zaken uit de liturgie kunnen dan nog worden doorgesproken. Daarna neemt ieder plaats in de kerkzaal. Predikant en ouderling van dienst zitten in het linkervak vooraan. Meestal starten we gelijk met lofprijzing en soms starten we met het welkom en mededelingen door de ouderling van dienst.

Gebeden

In onze gemeente zijn we gewend dat de ouderling van dienst ook ingeschakeld kan worden bij een van de gebeden (eerste of tweede gebed). Graag vooraf met hem of haar overleggen.

Liederen

Voor de liederen hebben we licenties voor uitzending voor de volgende bundels. 

  • De Nieuwe Psalmberijming (DNP)
  • Gereformeerd Kerkboek 2006 (GK2006)
  • Gereformeerd Kerkboek 2017 (GK2017)
  • Hemelhoog (HH)
  • Liedboek 1973 (LVDK)
  • Liedboek 2013 (NLB)
  • Opwekking (OPW)
  • Opwekking Kids (KOPW)
  • Psalmen voor nu (PVN)
  • Liederen van Sela (SELA)

Heb je een lied dat niet in deze bundels staat, overleg dan even. Wil je in de liturgie de afkorting van de bundel noemen, het liednummer in die bundel en de eerste tekstregel. Dan weten we zeker dat we het juiste lied hebben.

Er is veel muzikaal talent in onze gemeente. Toch kan het voorkomen dat de muzikant(en) van dienst niet de gekozen liederen kunnen spelen. In dat geval zullen we in overleg een ander lied moeten kiezen.

Kinderdienst

Tijdens de dienst gaan kinderen van de basisschool naar hun eigen dienst. Een leidinggevende vertelt kort wat zij gaan doen en nodigt daarna de betreffende groepen uit. De ene week zijn dat de Sterren (groep 1 en 2) en de Parels (groep 3 en 4), de andere week is dan de beurt aan de Kanjers (groep 5 en 6) en de Bijbelklas (groep 7 en 8).

Bijbellezing

De Bijbellezing wordt door een gemeentelid verzorgd. We lezen standaard uit NBV 21, tenzij in de liturgie anders wordt aangegeven.

Kindermoment

Voor de preek is er een kindermoment. Het zou fijn zijn als je in het kort het thema van de preek uitlegt aan de basisschoolkinderen die niet naar de kinderdienst zijn. Om de week groep 1-4 of groep 5-8. Als je dat liever aan gemeentelid overlaat, dan kan dat ook. Graag dan een korte preekschets meesturen. Na het kindermoment zingen we een passend kinderlied, dat kan ook een liedje via YouTube zijn. Daarna krijgen de kinderen een werkblad mee voor tijdens de preek. Dit werkblad wordt meestal door gemeenteleden gemaakt. Maar als je zelf iets hebt dat aansluit bij het thema, dan ontvangen we dat graag om te gebruiken als werkblad bij het thema.