Logo NGK Gorinchem

Ervaringsverhaal GKv en NGK

Maandag 1 mei 2023 is een belangrijke feestdag. De geboorte van een nieuw kerkverband: de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Of beter gezegd, de samensmelting van twee bestaande kerkverbanden, die in 1967 uit elkaar zijn gegaan.

Tiny en ik zijn daar blij om, maar vooral heel dankbaar voor. In 1967 hadden wij dikke verkering, we waren allebei 17 jaar en hoopten toen al wat tot op heden uitgekomen is. Na zes jaar verkering nu 51 jaar getrouwd, en nog gelukkig ook.

In 1967 woonde ik in Amstelveen en ging met mijn ouders naar de kerk van ds. Schoep, één van de ondertekenaars van de Open Brief. Tiny ging in Amsterdam Centrum naar de kerk met twee predikanten die ook ondertekenaars waren van de brief. Maar een groot aantal leden, waaronder toen mijn aanstaande schoonouders, waren het hier volstrekt niet mee eens en die groep verliet met grote onenigheid het kerkgebouw en bleven dus ‘Binnen Verband’. Mijn ouders stonden achter ds. Schoep en werden ‘Buiten Verband’.

De ouders van Tiny waren fel tegen ds. Schoep en de andere ondertekenaars waaronder hun eigen predikanten Wulffraat en Van der Stoel. Wij waren jong en verliefd en begrepen niet veel van die brief. Onze beide ouders hadden enkele stevige gesprekken met elkaar maar kwamen er niet uit.

Tiny’s ouders waren heel duidelijk naar ons wat de toekomst betreft. ”Wil je met onze dochter trouwen? Dan MOET je met ons mee en lid blijven van de ‘Binnen Verbanders’, dus Vrijgemaakt blijven”. Wat voor keuze had ik, als smoorverliefde jongeman?

Mijn ouders waren daar natuurlijk niet blij mee, maar begrepen het wel. De eerste jaren gingen we echt niet meer naar die ‘Buiten Verband’ kerk, de Nederlands Gereformeerde Kerk. Toen we getrouwd waren, mochten we gelukkig zelf beslissen hoe wij de zondag indeelden. In Amstelveen gingen wij gewoon met mijn ouders naar de NGK en als ze bij ons logeerden gingen ze mee naar de GKv.

En nu alles weer samen. God DANK!

Voor ons allen een les om bij een geschil altijd te blijven praten en kijk eens goed in de spiegel of je echt wel gelijk hebt of gelijk wilt hebben. Denk ook eens met een ander mee en blijf niet strak op je eigen standpunten staan.

Gert van de Nadort